Tack för 2014

 

 

Hej

Året 2014 går mot sitt slut! Vet att jag skrivit till er tidigare kring min rädsla att det har med åldern att göra att tiden springer allt fortare. Detta år har sannerligen gått i vindens hastighet, att då reflektera över vad vi åstadkommit under året känns extra viktigt!

Utbildningssatsningen 2014

Året började med ett glädjerus över de 2.0 miljoner som vård och omsorg fick för de prestationer ni utfört med kvalitetsregistren kring de mest sjuka äldre.

Medlen finansierade en stor utbildningssatsning under våren som avslutades i december när brandmannen Lasse Gustavsson föreläste för oss kring vikten av kommunikation. Vilken man!

Lite glädjerus över prestationsmedel ska vi känna även till nästa år! Tack vare ert arbete med de mest sjuka äldre får vård och omsorg ca 850 000 kr 2015. Kanon!

Påbörjat 2014

Vi har påbörjad flera utvecklingsområde under året som gått, dessa ska fortsätta och slutföras under 2015. Ger er en kort sammanfattning om vad vi står inför:

ÄBIC som står för äldres behov i centrum arbetar vård och omsorg vidare med, detta är ett nationellt bedömnings verktyg för handläggarna inom myndighetenheten som kommer att vara ett stöd till vård och omsorgtagaren i uppförandet av sina genomförandeplanerna.  Vård och omsorg har ansökt om statliga medel för att kunna införa detta och i dagarna fått besked om att vi får ca 300 000 kr.

E-hälsa som innefattar allt från mobil dokumentation till kamera för att kunna utföra tillsyn nattetid. Teknik är ett outforskat område inom vård och omsorg och allt fler tror att tekniken är en del av lösningen för att klara kvalitén och personalförsörjningen inom vården de närmsta åren. Vård och omsorg har även här ansökt och blivit beviljade medel, ca 250 000kr.

Vård och omsorg planerar för att upphandla ett nytt dokumentationssystem, nyckelfri hemvård som innebär att vi öppnar med våra mobiler samt effektivare planeringssystem inom all hemvård.

Detaljerades beslut på alla våra vård och omsorgsboende ska enligt socialstyrelsen vara klart den 31 mars. Myndighetsenheten arbetar nu med att ta emot ansökningar och utreda dessa innan nya detaljerade och överklagningsbara beslut tas. Ekonom Elisabeth Edner och Utvecklingsstrateg Gunilla Johansson arbetar med att ta fram rätt ersättning per beviljad timme. Enhetscheferna på vård och omsorgsboendena kommer att införa samma planeringssystem som medarbetarna inom hemvården använder för att planera och samordna dagen.

Uppdrag från politiken som slutförts under 2014

Politiken beslutade att Myllefallet skulle förbli ett assistansboende och inte som tidigare beslut återskapas till en gruppbostad. Detta innebär bla att alla som bor på Myllefallet nu har sin egen personlig assistansgrupp utifrån sitt beviljade beslut från försäkringskassan. Enhetschef Lena Ljungquist har tillsammans med sin personal gjort ett fantastiskt arbete för att nå målen i beslutet från välfärdsutskotten!

Anhörigverksamheten och socialt innehåll ska enligt våra politiker finnas i alla våra kommundelar. Vi hade en tanke om att detta skulle vi arbeta med under våren 2015 och att när aktivitetshuset är klart för invigning skulle mötesplatserna runt om i kommunen öppnas upp.

Nu blir det inte alltid som man tänkt! Plommonet drabbades av mögel och myndighetsenheten behövde flytta innan deras nya lokal JV 9 i Grevie är klar. Vårdutvecklare och enhetschef Inga Hasselcrona fick tillsammans med sina medarbetare snabbt planera om för en flytt. Många anhöriga har varit oroliga, Inga och medarbetarna på anhörigverksamheten har lagt mycket tid på att lugna och få anhöriga att förstå att arbetet kommer att fortsätta som förut men på fler platser i kommunen.

Uppdrag för 2015 från politiken i Båstad

Timmarna inom hemvården har fortsatt att öka under året. Vi har fått uppdraget av politiken att se över och utveckla arbetet med förebyggande insatser för att minska behovet av vård och omsorg.  Politiken har i budget avsatt 1.5 miljoner för detta arbete.

Vård och omsorg ska införa ett vårdplaneringsteam där handläggare Alexandra Karlsson, distriktssköterska Lotta Åvall och sjukgymnast Sofie Hansson har blivit erbjudna tjänst. Deras uppdrag blir att ta fram en modell som passar vår organisation, uppstart för detta arbete är planerad till den förste mars. Tanken är att hemvården ska utveckla och planera att möta upp i hemmet utifrån en ny modell, trygg hemvård. Ett arbete som hemvårdcheferna tillsammans med hemvårdspersonalen kommer att planera för under våren.

Demensomsorgen har fått samma summa, 1.5 miljoner. Här ska vi anställa en demenssjuksköterska som ska ha ett uppdrag inom både psykatrin och demensomsorg. Ett demensteam ska kopplas samman med det nya demenscenter som ska byggas ut i Grevie.

Nya boende i Båstad

Vård och omsorg har fått uppdraget att tillsammans med Båstad hem utreda och presentera förslag på utbyggnad med 16 platser i Grevie som ska blir vårt demenscenter. Vi har fått i uppdrag att ta fram kostnadsförslag på ett nytt boende med 40 platser i Förslöv. Inom detta boende ska även rymmas ett litet psykiatriboende samt rehabplatser. Ett nytt trapphus för bostad med särskild service i Båstad planeras det också för tillsammans med Båstad hem. Stora och spännande projekt!

 

 

Stöd och omsorg 2015

Enhetscheferna inom stöd och omsorg kommer den 9 januari att ha sitt uppstartsmöte kring planeringen för  verksamheten. Utbilningssatsningen under våren lade grunden för den kompetens som vi bedömer alla inom vård och omsorg i Båstad ska ha oavsett var man arbetar. Vi kommer nu att anordna utbildning utifrån behov och arbetsuppgifter.

IVO, Inspektion inom Vård och Omsorg har redan informerat om att 2015 kommer fokus ligga på att kontrollera hur beslut, genomförandeplaner, ledningssystem och utbildningsplaner ser ut inom stöd och omsorg.

Vård och omsorg vill vara redo och möta upp dessa inspektioner, vi kommer därför att lägga resurser så att ni har de verktyg, kompetens och metoder ni känner att  ni behöver för att nå målen i ert arbete.

Slutet på 2014…

Vi närmar oss nu slutet på 2014, ni har alla gjort ett gigantiskt arbete! Det är för mig en förmån att leda en verksamhet med er som medarbetare! Det är med stolthet jag och enhetscheferna läser resultatet av medarbetarenkäten. Ni gav ett fantastiskt gott betyg till arbetet, organisationen, era kolleger och era enhetschefer! Så roligt! Vård och omsorg runt om i Skåne hade låg svarsprocent men inte vi, 80 % av er hade svarat! Vilket gör att vi vet att resultat är statistiskt säkerställt! Vi kommer att presentera ert resultat i alla arbetsgrupper och ni kommer vara delaktiga i hur vi går vidare för att nå ett än bättre resultat!

Jag vill särskilt tacka medarbetarna på Åsliden, ni har haft ett tufft år! Upphandlingen tog mycket längre tid än vi kunde ana och detta har tagit på krafterna hos er alla. Ni har trots detta imponerat genom att få ett otroligt resultat i undersökningen vad tycker de äldre om äldreomsorgen! Att stå inför en sådan stor förändring och ha ett resultat där boende och närstående ger er 100% i betyget bemötande visar att ni är oerhört professionella! Jag vill passa på att önska er som valt att följa med till Aleris den 1 februari ett stor lycka till! Ni står inför en spännande framtid i ert yrkesliv!  Vi kommer att träffas i olika sammanhang eftersom både vi och Aleris har som ambition att ha ett nära samarbete kring många utvecklingsfrågor.

Jag vill tacka er alla för året som gått och önska er alla god jul! Var rädda om er så ses vi under 2015 och fortsätter vårt arbete tillsammans till att blir en av Sveriges 10 bästa vård och omsorg 2018!

Själv ska jag säkert i vanlig ordning fundera ut mitt nyårslöfte i form av ny diet, träning och bättre ordning både hemma och på jobbet. Fundera ut vilket system med olika listor som skulle vara mest effektivt för att få ordning. Brukar vara brutit vid lunch nyårsdag…..Men jag lovar att jag ska ta vara på glädjen och lyckan att Ebbe just fyllda tre ska få en liten kusin i mars! Jag ska fortsätta att köra hem till käre far varje måndag 17:30, njuta av bli bjuden på kvällsmat och ompysslad av far. Jag ska ta mig tid för mina fina döttrar! Jag ska vårda kärleken, ta vara på de jag älskar och njuta av det som livet erbjuder mig!

God Jul och ett gott nytt år!

Monica

 


Båstads kommun har som mål att vård och omsorg ska vara en av Sveriges 10 bästa år 2018, ett mål vi ständigt arbetar för att nå. Bloggen är ett verktyg för att informera och skapa öppenhet till allmänheten.

Om

Min profilbild